MMXV Content System Management

MMXVGrejStænger og hjulStang- og hjulsæt

Stang- og hjulsæt

Jeg har forskellige fiskestænger og hjul, som jeg har samlet i tidens løb. Men grejet bruges også til forskelligt slags fiskeri – alt efter hvor meget og hvor langt jeg skal kaste ud og trække ind, hvor tung agnen er og de mulige fisks størrelser.

(illustrationer nederst i artiklen)

Den lette stang

Min lette spinnestang er en let Ron Thompson Steelhead 9' stang (7-25 g) med et lille Abu Garcia Cardinal Premier fastspolehjul CP1F med 0,17 mm fletline. Jeg bruger den specielt til put & take fiskeri og åfiskeri, hvor en let og ikke for lang stang nemmere at fiske med.

Spinnestang

Jeg har en lidt større spinnestang, som er lidt længere og kan tage en større vægt – en Abu Garcia Enticer 10' stang (15-40 g) med Abu Garcia Cardinal Orra S30 hjul med 0,17 mm fletline.

Jeg bruger den ved søfiskeri samt efter blandt andet sild, hornfisk, havørred og markrel i fjord, fra strand og fra moler, hvor der skal spinnes. Fisker jeg med prop og sildestykker efter fx hornfisk, er det også denne stang jeg bruger, da den er rigtig god til „fighter“-fisk. Der er næsten altid grønne og hvide skæl på stangen.

Hvis det ikke lige er put & take, er det altid denne fiskestang, jeg tager ud først.

Triggerstang

For ikke at belaste min spinnestang unødvendigt, har jeg anskaffet mig en 10' triggerstang (10-32 g) med et lille Shimano Caius 201 multihjul specielt til spinnefiskeri og med en lidt kraftigere line (0,21mm fletline).

Triggerstangen bruger jeg til spinnefiskeri efter fx sild, hornfisk og havørreder.

Kyst- og medestang

Til fiskeri efter fladfisk ved kysten har jeg købt en 12' Shimano Tribal. Det er egentlig en medestang, men de kan også være anvendelige til kystfiskeri, hvis de kan klare kastevægte op til 100g. Det er en lang og let stang af biofiber. Den kan give ganske lange kast og er let at „aflæse“ på spidsen.

Jeg benytter den sammen med et af mine ældre Cormoran CorTec CT40 fastspolehjul med 0,17mm fireline til medefiskeri ved kysten, fx på stranden efter fladfisk.

De tunge stænger

Jeg har et par ældre, kraftigere stænger, hvor den ene er gammel Carson Converse 10' stang (30-80 g) til kun et par hundrede kroner.

Sammen med (endnu) et Cormoran CorTec CT40 fastspolehjul med 0,30 mm monofilline bruger jeg en gang i mellem den som ekstra stang til molefiskeri efter fladfisk og torsk samt til geddefiskeri med naturlig agn.

Havstang

Til havfiskeri bruger jeg en 6' pirkestang Dragon Ekori  (200-400 g) med ruller i stedet for topøje sammen med et Okuma Magnetix MG-20LS multiplikatorhjul og med 0,30 mm fletline.

En kort stang er langt at foretrække på en båd, hvor der er lidt plads. Snøren skal bare ud over rælingen, og multiplikatorhjulet med en kraftig line er velegnet til at hale tunge torsk op fra dybet.

Fluestang

Jeg har fået foræret en Carson Converse fluestang med et Zebco Cool Fly 6/7 hjul. Jeg er ikke den store fluefisker, men med dette billige sæt har kunnet sætte mig lidt ind i fluefiskeriet og øve mig lidt i kastekunsten. Nå ja, jeg har da fanget et par ørreder i put&take.

Kun én stang

Jeg gav min søn en god fiskestang med et fornuftigt hjul, da han var 8 år, og jeg valgte en 7' Carson Converse stang (15-50 g), en let mellemstørrelse, samt et Carson Delta AX40 fastspolehjul, han kunne håndtere – både til lidt tungere fladfiskeri, til spinnefiskeri i put & take og til medefiskeri i sø.

Min kone har fået en tilsvarende fiskestang og hjul. Hun vil gerne med på slappe-af-fiskeri til put & take og molefiskeri, når der er til at komme til. Hun har slidt det første hjul op og har fået et nyt Okuma Electron ELR-130 med 0,28 mm monofilline.

Det store udvalg er ikke nødvendigt for et bredt fiskeri, men køb aldrig „legetøjs“-fiskestænger og -hjul – især ikke til børn – med mindre de hurtigst muligt skal miste interessen.

fiskestænger/ronthomson-abugarciacp1F-333.png

Let stang: Abu Garcia Cardinal Premier CP1F fastspolehjul med 0,17 mm Fireline på Ron Thomson Steelhead 9' (kastevægt 7-25 g).

fiskestænger/enticer10-cardinalorras30-333.png

Spinnestang: Abu Garcia Cardinal Orra S30 fastspolehjul med 0,17 mm fletline på Abu Garcia Enticer 10' (kastevægt 15-40 g).

fiskestænger/trigger10-caius201-333.png

Triggerstang: Shimano Caius multispinnehjul med 0,22 mm fletline på triggerstangen Abu Garcia Ultra Cast Grip Fit 10' (kastevægt 10-32 g).

fiskestænger/tribala-cortecct40p-333.png

Kyst-/medestang: Cormoran CorTec CT40p fastspolehjul med 0,17 mm fireline på Shimano Tribal A 12' (kastevægt 30-100 g).

fiskestænger/medestang-cortechjul-333.png

Tung stang: Cormoran CorTec CT40p fastspolehjul med 0,30 mm nylonline på Carson Converse 10' (kastevægt 30-80 g).

fiskestænger/ekori6-mg20LS-333.png

Havstang: Okuma Magnetix MG-20LS multiplikatorhjul med 0,30 mm fletline på Ekori 6' pirkestang (kastevægt 200-400 g).

fiskestænger/carson9-zebcofly-333.png

Fluestang: Zebco Cool Fly 6/7 med flydeline på Carson Converse 9'.