MMXVFisk og stederFiskerityperHornfiskeri
Hornfiskeri kan alle tage del i; det gælder bare at finde de rette steder på de rigtige tidspunkter, så er der sjovt fiskeri i vente.
Sidst i april starter er jeg igen som stamgæst ved Limfjorden, for så er hornfiskene på vej ind til det lave vand i de danske fjorde for at gyde. Hornfiskene kan fanges både ved spinnefiskeri, med prop og sildestykker samt ved fluefiskeri.
Jeg finder mine slanke 22-25g tobisblink og kobberfarvede 28g skeblink frem. Jeg har pillet krogene af dem og har i stedet for bundet mindre trekroge str. 6-10 på 5-7 cm lange tavser med en løkke i modsatte ende, så de kan sættes bagest i blinkene. I stedet for tavsen med trekroge kan benyttes silkesnor (kan købe i grejbutikker).
Desuden binder jeg også nogle trekroge (enkeltkrog kan også bruges) str. 10 på 50-70 cm lange 0,25-0,32 nylonliner ligeledes med en løkke i modsatte ende. Så kan jeg sætte et halvstort flåd 50-70 cm oppe på stangens hovedline, der er afsluttet med en hægtesvirvel. Et lod passende til flådet sættes i enden og derefter forfanget med trekrogen. Så er det bare at sætte et mindre, let skråtskåret sildestykke på krogen, gerne så slidestykket kan „daske lidt“ og kaste ud. Lad ikke flådet bare ligge og flyde med strømme/vinden men træk lidt ind en gang i mellem.
Hornfiskene er kanibaler, så du kan bruge hornfiskestykker i stedet for sildestykker – nogen siger endda, de virker meget bedre og sidder bedre fast på krogen.
Især når solen står højt på himlen og bager, er propfiskeri en rigtig god og behagelig fiskemetode - men pas på solskoldning!
I april og først i maj når hornfiskene er på vej op i fjordene for at gyde, kan det måske være mere givtigt at spinne efter dem. Hornfiskene går i overfladen og er legesyge, så hurtig indrulning og små korte ryk i stangen lokker dem til hug. Ved hornfiskeri skal man også eksperimentere - prøv forskellige farver og forskellige tempi.
Fra først i maj, eller hvis du får ondt i ryggen af at spinne, er en prop i overfladen og slidestykker en lille meter under ret effektivt – og afslappende, hvis der ikke er for meget strøm eller vind. Lad ikke bare flådet ligge og flyde med strømme/vinden men træk lidt ind en gang i mellem. Især når solen står højt på himlen og bager, er det en rigtig god of behagelig fiskemetode - men pas på solskoldning!
Hornfiskesæsonen i Limfjorden varer vel knap nok 1½ måned, hvor efter de søger ud i Kattegat igen. En tommelfingerregel er, at det på gundlovsdag kan lade sig gøre at fange hornfisk i Limfjorden.
Henover sommeren kan hornfiskene fanges langs Kattegats og Skagerraks kyster. Så hvis du ikke kan komme ned til markrellerne, når du propfisker, kan du tage hornfiskene i stedet for.
I august/september har jeg fanget hornfisk fra Løkken Læmole. En prop på snøren og sildestykker på trekrogen og så lade det flyde ud ad. Når vinden og især strømmen er rigtig, kan proppen flyde langt ud, men selv 10 meter fra molen kan de også svømme forbi.
Fiskeparker |
Sildefiskeri |
Fladfisk fra stranden |
Hornfiskeri |
Geddefiskeri |
Torsk og sej fra kysten |