Minitunen
Med sommeren kommer makrellerne.
Latin | Scomber scombrus |
Dansk | Makrel |
Svensk | Makrill |
Norsk | Makrell |
Engelsk | Mackerel |
Tysk | Makrele |
Hollandsk | Makreel |
Familie | Makrelfamilien |
– latin | Scombridae |
Orden | Pigfinnefisk |
– latin | Perciformes |
Makrellen er en stimefisk og lever i saltvand. Den makrel vi møder herhjemme kaldes nordsømakrellen, og den overvintrer på dybt vand i den nordvestlige del af Nordsøen. Den gyder i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i juni-juli, og efter gydningen vandrer de vidt omkring, blandt andet ind i de større fjorde og til Østersøen. Makrellerne kommer tæt på land og helt ind i havnene.
Makrellen spiser småfisk. De kan også si krebsdyr ved hjælp af gællerne, og man kan i havne og ved moler kan se makreller gå stille og roligt ikke langt under overfladen og „græsse“.
Vægt | længde |
3,5 kg | 65 cm |
Makrellen er en god spisefisk og som sportsfisk kan den fiskes ved havfiskeri, kystfiskeri og fjordfiskeri.
Opbevar altid makrellerne så koldt som mulig og aldrig i solen. Opbevar dem helst i en kold frysetaske eller i en spand koldt vand. Makreller i fryseren holder kun i max. 3 måneder!
Medefiskeri | Små sildestykker |
Spinnefiskeri | Makrelforfang |
Pirkefiskeri | Pirk med makrelforfang |
Nordsøen og Limfjorden | 30 cm |
Skagerak og Kattegat | 20 cm |
Ingen |
Jan | Feb | Mar | Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |||||||||||||
Kystfiskeri | ||||||||||||||||||||||||
Havfiskeri | ||||||||||||||||||||||||
Forklaring Lavsæson Højsæson Fredning |
Aborre |
Ål |
Ålekvabbe |
Bækørred |
Brasen |
Brisling |
Fjæsing |
Fjeldørred |
Gedde |
Grundling |
Havkat |
Havørred |
Helt |
Hornfisk |
Ising |
Karpe |
Karusse |
Kildeørred |
Knude |
Laks |
Lange |
Lyssej (lubbe) |
Makrel |
Mørksej |
Multe |
Pighaj |
Pighvar |
Regnbueørred |
Rimte |
Rødspætte |
Rudskalle |
Sandart |
Sild |
Skalle |
Skrubbe |
Slethvarre |
Stalling |
Stenbider |
Suder |
Torsk |
Ulk |